Toeren in de Moezel

mvcrug_1Een waar eldorado, de Eifel- en het Moezelgebied voor motorrijders. Vooral in de weekenden is dat goed te merken. Vele clubs uit Nederland, België en Duitsland zijn dan daar te vinden. Opmerkelijk is ook de vriendelijk- en gastvrijheid dat geboden wordt voor motorrijders. Voor ons was het de derde keer dat wij (mijn vrouw en ik) van dat prachtige landschap mochten genieten. Een aantal plaatsen is zo mooi dat je er steeds weer naar toe wil, zoals Trier, Cochem en Bernkastel-Kues. Ook nu hadden we een huisje gehuurd van Landal, deze keer was het Sonnenberg bij Leiwen. Van daaruit is het niet ver naar genoemde plaatsen en Luxemburg. Wijnliefhebbers komen helemaal in een paradijs terecht, zover het oog kan kijken zie je de wijnranken langs de schuine hellingen van de Moezel.

Tijdens onze eerste toer brachten we een bezoek aan Bernkastel-Kues, bij de brug kan je de motor gratis parkeren. Dat zie je wel meer in Duitsland, speciale (vaak gratis) parkeerplaatsen voor motoren en natuurlijk de bordjes Bikers willkommen. Dat geeft al een goed gevoel. Bernkastel-Kues is zo’n plaatsje die je even moet bezoeken. Het is er heerlijk wandelen en je waant je terug in verre verleden. De woningen zijn prachtig gerestaureerd en de winkeltjes en terrasjes zijn zeker een bezoekje waard.

Nadat we ook nog een rondvaart op de Moezel hadden gedaan zijn we via Traben- Trarbach richting Cochem gereden. De wegen zijn fantastisch en je linker hand gaat voortdurend omhoog om andere motorrijders te begroeten.

Een dag later zijn we via Trier naar Luxemburg gereden. Trier is zeker een stop waard, de oude stad heeft veel te bieden. Opmerkelijk zijn de slecht onderhouden wegen in deze stad, het is goed uitkijken daar. Aan de rand van de oude binnenstad zijn genoeg plaatsen te vinden waar je de motor kan stallen. Een tochtje met het toeristentreintje door de oude stad is aan te bevelen, je weet dan gelijk waar de mooiste gebouwen staan. Aan winkels geen gebrek daar, vrouwen zijn dubbel gelukkig als zij de winkelstraten rondom de oude markt hebben ontdekt.

Er was niet zoveel tijd meer over voor Luxemburg en het bleef die dag bij een bezoekje aan Vianden. De tocht erheen had ik met de Garmin uitgezet door een mooi gebied van de Vulkaaneifel. Ook Vianden kent vele bezoekers met motoren, de meesten parkeren de bikes langs de Our. Nog een mooi tochtje terug langs de Our en het was al avond toen we het huisje van Landal bereikten.

mvcrug_2Er is veel informatie te vinden op internet en natuurlijk ter plaatse waar je heen kunt gaan. Ook zijn er toertochten te downloaden met diverse afstanden. De Moezel-Elbing is zo’n gebied waar het fantastisch rijden is. Op het ene moment rijdt je in Duitsland, het andere in Luxemburg. Zeker een bezoek waard is Echtenach, het toeval wilde dat er die dag dat wij er waren een groot (schutters)feest aan de gang was. Vele muziekkorpsen en fraai geklede lieden van diverse verenigingen presenteerden zich op het marktplein. De vele motoren moesten wel elders geparkeerd worden, dat viel niet mee omdat sommige eigenaren niet te traceren waren. De marktmeester zelf was beslist geen motorliefhebber, hij haatte die dingen die altijd in de weg stonden. Toch kon het feest doorgang vinden en zaten wij heerlijk op een terrasje te genieten van het mooie uitzicht. Ook is in Echtenach een zomerpaleis te vinden en een fraai klooster die nog steeds in gebruik is.

Opvallend is het goed onderhouden wegennet van Luxemburg, het is daar ook heuveltje op en af met heerlijke bochtjes. Stad Luxemburg hebben we deze keer niet aangedaan, dat lijkt wel Parijs in het klein. Niet erg prettig om te rijden.

De zuidkant van het Moezelgebied (de Hunsrück) staat bekend om de vele mineralenvindplaatsen. In Ida-Oberstein, wereld beroemd om zijn edelsteenslijperijen en rotskerk Felsenkirche -symbool van de stad-, is een pauze aan te bevelen. Ook Herrstein is een bezoekje waard met zijn oude vakwerkhuizen en burcht.

Het hoogste punt (818 meter) van de Hunsrück is te vinden bij de Erbeskopf, daar is het heerlijk wandelen (400 km wandelpaden). Je kan gebruik maken van de zomerrodelbaan en een bezoek brengen aan het Hünsrückhaus voor een drankje en natuureducatie. In het verder gelegen Kempfeld is het wildpark Wildenburg te bezoeken. Het hele gebied heeft prachtige (motor)wegen die ook door dicht beboste streken gaan.

Voor dat je weet is de week om en moet je (helaas) weer huiswaarts. We kunnen terugkijken op mooie tochtjes met de motor en nemen met weemoed afscheid van de Moezel.

 

Anton en Ginie Nolle