Verslag toertocht 27 september 2014.

Verslag toertocht 27 september 2014.

Soms moet je er even een eindje voor rijden om een mooie route tegen te komen. Deze keer werd de Sallandse Heuvelrug en een tocht langs de IJssel uitgekozen.

Het weer zou die dag mooi worden en dat was het ook, eerst een beetje mist en daarna opklaringen met weinig wind en een temperatuur van rond de 20 graden. Ideale omstandigheden om motor te rijden.

Om 9 uur stonden 11 motoren en 12 deelnemers klaar voor de start. Eerlijk gezegd had ik op meer kandidaten gerekend. De deelnemers waren gemotiveerd en al snel reden we richting Haren. In de spiegel kijkend zag ik steeds 4 motoren achter mij. De anderen zouden zo wel komen, dacht ik. Rustig rijdend namen we de afslag Emmen. Na een tijdje kwamen er meer motoren in het vizier. Gelukkig, de groep was compleet. Later hoorde ik dat de motor van Hink van den Berg was gevallen en dat het even tijd had gekost om de motorfiets overeind te zetten. De schade viel mee van de V-Strom, een paar krasjes bij de step.

Vanaf Borger begon de tocht mooi te worden, rustig rijdend door de dorpen en genieten van het bosrijke landschap. Er was veel verkeer op de weg maar dat gaf geen hinder.

1Na ruim een uur rijden kwamen we in Echten aan bij Hotel Restaurant Boschzicht. Ruurd de Jong, al even eerder aangekomen, had zijn gsm al in video-opnamestand staan en dat betekend dus een filmpje voor de website. Lourens Boomsma had een klein cameraatje op zijn borst gegespt en kan daarmee al rijdend opnames maken. Nu maar hopen dat de accu voldoende opgeladen is.

De koffie met appelgebak smaakte uitstekend. We zaten heerlijk in de veranda met een prachtig uitzicht op de weg waar regelmatig motoren langs reden. Het werd tijd om af te rekenen en op weg naar Zuidwolde te gaan. Bij de kruispunten is het goed opletten. We vervolgen de weg richting Ommen en kwamen opeens een wegomlegging tegen, de 2e al die ochtend. Ja, ik had links moeten afslaan maar nam de rechter kant. Over smalle wegen en langs boerderijen in een mooi landelijk gebied kwamen we uiteindelijk toch in Ommen aan. Even stoppen voor een tankbeurt en daarna een druk kruispunt over richting Nijverdal.

De Sallandse Heuvelrug is een geweldig mooi gebied om doorheen te rijden. Met een snelheid van max. 60 km/u kan je ook nog even snel links en rechts kijken om van het landschap te genieten. Met Woody’s Pancakes had ik om 13 uur afgesproken voor de lunch. Exact die tijd waren wij er en een grote tafel, voor de helft in de schaduw staande, was al gereserveerd voor ons. De menukaart zag er goed uit en behalve pannenkoeken was er nog veel meer te krijgen. De meesten namen een burger speciaal met frietjes e.d.

2Wij waren niet de enige motorrijders die een stop hadden gemaakt bij de Holterberg, al gauw stonden er vele tientallen motoren.

Na een stevige maaltijd werden de motoren gestart en reden we richting Deventer. Daar hadden we alle stoplichten tegen en dat waren er nogal wat. Uiteindelijk kwamen we op de gewenste weg langs de IJssel. Fantastisch wat is het daar mooi rijden. Ook nu max. 60 km/u en maar genieten van de kronkelwegen. Van een groep fietsers, die ons tegenmoet reden, kregen we een compliment dat we niet te snel en netjes achter elkaar reden. Het was druk met wandelaars, auto’s en natuurlijk collega’s motorrijders. Vlak voor Zwolle even stoppen om de benen te strekken en een fotootje maken. De smilies stonden nog op de gezichten en dat is een goed teken.

3In Zwolle de A28 opgezocht, nog een tanktop en daarna richting Meppel. Mijn Garmin liet ons rondjes rijden in het centrum en dus maar even aan de groep gevraagd hoe wij bij de Drentse Hoofdvaart kunnen komen. Ruurd de Jong wist de weg en nam de gidsfunctie even over. De weg langs de Drentse Hoofdvaart is voor toerrijders mooier dan de snelweg. Vlak voor Assen zijn we nog gestopt om afscheid van elkaar te nemen. Het was een mooie tocht en zeker de moeite waard.

@nton