Voorbereiding toertocht 28 september 2013

Waar zullen we nu eens heen gaan met de club? Deze keer viel de keuze op Zuidwest Friesland, met de prachtige dorpen Stavoren, Hindeloopen en Workum. Nu zijn we al eens in Hindeloopen geweest, deze keer leek Workum wel een mooie einddoel van de reis. Eens kijken op internet waar leuke restaurants te vinden zijn, Sluiszicht lijkt wel geschikt. Meestal rijden de motorrijders een eindje door om op het marktplein te gaan pauzeren, maar het terras van Sluiszicht sprak mij wel aan.

JPG 1Nu eens kijken op MapSource van Garmin als we een mooie route er heen kunnen bedenken, geen snelwegen maar 60 en 80 km wegen langs of door mooie dorpjes. Na wat gepuzzel is het concept klaar en is er rekening gehouden met een afstand van max. 150 km vanaf Zernike. De rit is heen 133 km en dat is ver genoeg. Ook voor de terugweg wordt een mooie route uitgezet, toevallig ook 133 km. Ruwweg wordt op de kaart aangegeven waar we stoppen voor koffie, lunch en andere pauzes.

Zondag 4 augustus is het prachtig weer en bel ik mijn zwager Dick op als hij ook zin heeft om samen de rit voor te rijden. Natuurlijk heeft hij dat en om 9.30 uur starten we de motoren vanaf de Centrale meldkamer op het Zernike terrein.
JPG 2Na een uur rijden stoppen we bij Hotel-Restaurant de Stripe in Wijnjewoude , het ziet er allemaal goed uit en de koffie smaakt prima. We maken een afspraak voor 28 september a.s.

Dan kijken naar een stop tussen Wijnjewoude en Workum, de afstand is te groot om in een keer te rijden. Eerst moeten we door Heereveen en dan richting het Tjeukemeer. We zien daar wel een trailerplaats om boten in en uit het water te halen maar als deze ook geschikt is voor ca. 20 motoren ….. maar even verder kijken. Na Lemmer en nog voor Nijemirdum zien we een geschikte plaats. Ook kwamen we een aantal benzinepompstations tegen, wel handig om te weten.

Na even de benen gestrekt te hebben gaan we verder richting Workum. De route is prachtig en verveelt geen moment. Door het mooie weer en het feit dat het vakantietijd is is het behoorlijk druk in Gaasterland. Wel opletten dus op die drukke wegen en in de dorpen. Vlak voor Workum stoppen we nog even in Molkwerum, het uitzicht vanaf de dijk is prachtig. Ook hier vele bootjes en dagjesmensen.

We naderen het einddoel van de toertocht en het is 13.00 uur, etenstijd. Restaurant Sluiszicht is gauw gevonden maar waar laten we de motoren? Súd is een drukke straat en we zien langs een woning een mooi schaduwplekje. We parkeren daar de motoren en er blijft voor de voetgangers ruimte genoeg over om er langs te lopen.

JPG 3Wanneer we een plekje hebben gevonden op het terras vragen we waar een groep van misschien wel 20 motoren geparkeerd kunnen worden, het antwoord van de eigenaar was duidelijk; “Hier voor op het talud, dat hoort bij het restaurant”. Ik geef de eigenaar de flyer met gegevens van onze club en het verzoek gebruik te mogen maken van zijn restaurant op 28 september. Geen probleem, hij is zelf ook motorrijder en zal die dag voldoende plaatsen voor ons vrij houden. De uitsmijters smaakten prima en het koele glas “Us Heit” alcoholvrij bier was verrukkelijk. Vanuit het terras heb je een prachtig uitzicht op het water, de brug gaat regelmatig omhoog om plezierjachten er door te laten. Zo kunnen we ook nog genieten van de motorrijders die moeten wachten.

JPG 4Na een uur pauze starten we de motoren weer, we rijden rustig door het mooie Workum. We rijden richting Koudum, Rijs en Oudemirdum en gaan op zoek naar Langweer. Ook daar is het gezellig druk in de Buorren(straat) en er zijn vele restaurantjes met terrasjes. Ja, ook hier moeten we even pauze houden en komen terecht bij Noflik op nr. 35. We nemen wat fris en vragen naar een parkeergelegenheid, ook dat is geen probleem. Er tegenover is een steegje dat uitkomt op een groot parkeerplaats. Opgelost dus, wel moeten we een klein stukje omrijden en kunnen dan via het steegje naar het restaurant lopen.

Inmiddels is het 16.00 uur en we vragen ons af of we wel de hele toeristische route terug moeten doen. Het is nog bijna 100 km en met nog een kleine pauze erbij wel 2  uur rijden. De oplossing kan zijn om in Joure de A7 pakken en pas bij Drachten er af te gaan. Via Zuidhorn de Frieschestraatweg nemen en zo naar Zernike rijden. Met een beetje geluk zijn we dan ruim voor 18.00 uur in Groningen.

Natuurlijk houden we op 28 september overleg met de deelnemers. Wij hebben met veel plezier de tocht gereden en hopen dat het die dag ook lukt.           Anton & Dick

(Aan de hand van de postergegevens die via e-mail naar de leden is gestuurd heeft Ruurd de Jong de route ook op zijn Garmin gezet, zie 1e plaatje. De route is goed te volgen via Google Maps).